ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

HOME PAGE

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΝΕΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΛΤΣΙΟΥ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

(Από τον Δημήτρη Ζαχόπουλο)
Η υγιεινή διατροφή είναι μια σωστή πράξη για τον οργανισμό. Οι βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία ,
το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες μας βοηθούν να παραμένουμε υγιής.
Η πυραμίδα της διατροφής είναι η πυραμίδα που δείχνει τι πρέπει να τρώμε πιο τακτικά.
Βασικά , εμείς στη ζωή μας θα φάμε και γλυκό.
Η πυραμίδα έχει τέσσερα μέρη. Στο κάτω μέρος της πυραμίδας υπάρχουν βασικά πράγματα.
Αυτή παρακάτω είναι η πυραμίδα της διατροφής.


ΓΛΥΚΑ 1 φορά τον μήνα

ΑΥΓΑ ΨΑΡΙΑ ΚΡΕΑΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ 3 φορές την εβδομάδα

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 1 φορά την ημέρα

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ καθημερινά


Τα φρούτα είναι πολλά και περιέχουν βιταμίνες , υδατάνθρακες και άλλα καλά για τον οργανισμό.
Τα εσπεριδοειδή μπορείτε να τα στύψετε στον στίφτη , ενώ τα άλλα φρούτα στον αποχυμωτή για να γίνουν
χυμός.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε πολλά πράγματα. Μπορείτε να :


ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΑΛΑΤΕΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ !!!!!

Γυρίζουμε στα φρούτα. Όπως είπαμε έχουν βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ένα ακτινίδιο έχει βιταμίνες όσο τρία πορτοκάλια. Γι αυτό μάθαμε ότι πρέπει να τρώμε φρούτα.
Όχι μόνο φρούτα αλλά και υγιεινά πράγματα.

Και να θυμάστε ! Να τρώτε υγιεινά για να είστε υγιής.

Η ΜΑΧΗ
(Δημητρης Ζαχόπουλος)


Η ΚΑΛΗ Η ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ
ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΙΤΣΑ
ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΛΕΔΑΚΙ
ΠΑΡ` ΤΑ , ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ

<< ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ >>
ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΛΑΡΑΚΙ
ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΗ ΦΟΒΕΡΑ

<< ΟΧ ! ΚΟΙΤΑΞΤΕ ! ΝΑ Η ΚΟΛΑ >>
ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΑΚΟΛΑ
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ
ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΑΠ` ΤΟ ΓΑΛΑΤΑΚΙ

ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΣΑΝ ΧΟΡΩΔΙΑ
ΕΙΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΧΑΡΑ
ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

(Από την Μπέλλου Ευμορφία)

 

       Προχθές ήρθε να μας μιλήσει μία διαιτολόγος για την υγιεινή διατροφή. Έτσι στην τάξη μας αποφασίσαμε να γράψουμε για ένα άρθρο.

       Η καλή διατροφή είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής . Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε σωστά ,είτε είμαστε παιδιά στην ανάπτυξη, ενήλικες ή σε προχωρημένη ηλικία .Τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή διατηρούν τα κύτταρα μας σε καλή λειτουργία και τους ιστούς και τα όργανα σε καλή κατάσταση. Αν παραμελήσουμε τη διατροφή μας είναι πιθανό να έχουμε προβλήματα υγείας.

      Το μυστικό της υγιεινής διατροφής είναι να τρώμε μια μεγάλη ποικιλία τροφών σε σωστή ισορροπία. Η προσεχτική επιλογή των τροφών και το σωστό μαγείρεμα τους έχουν σαν αποτέλεσμα να τρώμε πιο υγιεινά .

     Κάθε μέρα πρέπει να τρώμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών από τις πέντε κατηγορίες τροφίμων:

Ψωμί , δημητριακά , φρούτα, λαχανικά , ψάρια , πουλερικά, όσπρια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν ψωνίζουνε πρέπει να προτιμάμε φρέσκες και όχι επεξεργασμένες τροφές επειδή τα φρέσκα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και έχουν λιγότερο αλάτι και ζάχαρη.

   Τα φαγητά που τρώμε πρέπει να είναι φτωχά σε λίπη και πλούσια σε ίνες όπως είναι τα λαχανικά, όσπρια και φρούτα για να μας δώσουν ενέργεια. Δεν πρέπει να τρώμε σοκολάτες, παγωτά , γαριδάκια γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες , ζάχαρη , αλάτι και λίπη.

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

(Από την Μπέλλου Ευμορφία)

 

Στο τυράκι λέμε ΝΑΙ

Και στο γάλα λέμε ΝΑΙ

Στα ψαράκια λέμε ΝΑΙ

Και στο λάδι λέμε ΝΑΙ

Στο ψωμάκι λέμε ΝΑΙ

Και στα χόρτα λέμε ΝΑΙ

 

ΟΧΙ στις καραμέλες

ΟΧΙ και στα παγωτά

ΟΧΙ στις σοκολάτες

ΟΧΙ και στα γλυκά

 

Στα φρούτα ΝΑΙ

Στο γάλα ΝΑΙ

Στο μέλι ΝΑΙ

 

Όλοι στην υγεία λέμε ΝΑΙ!!!

(Από τον Αλέξανδρο Καραδήμο)

(Από τον Δημήτρη Ζαχόπουλο)

(Από την Ελευθερία Μπέλτσιου)

(Από την Ελισσάβετ Καράβα)

(Από τον Βασίλη Καψάλη)

(Από τον Βασίλη Γκατζιούρα)

(Από τη Μαρία Κεχαγιά)

(Από τον Στέλιο Ζαχόπουλο)

 

 

 

 

 

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

(Aπό τον Θανάση Καρανίκα) 

Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για ανάπτυξη και υγεία.

Όταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο αναπτύσσονται απότομα και συνήθως αυξάνουν την φυσική τους δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση τόσο των ενεργειακών τους αναγκών, όσο και τις απαιτήσεις του οργανισμού τους σε μικρό-θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος κ.α.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που είναι καλό να προσέχουμε στην διατροφή των παιδιών.

   

Τακτικά γεύματα

Τα παιδιά χρειάζονται τακτικά γεύματα και σνακ για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Τα συχνά ΄τσιμπήματα΄ στην θέση των τακτικών γευμάτων συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να ακολουθεί μία μη ισορροπημένη διατροφή.

Καλό είναι να ξεκινήσουν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό όπως γάλα με δημητριακά για να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσουν τα πολυάσχολα πρωινά στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο. Ενδιάμεσα μικρό-γεύματα, όπως ένα τοστ, 1-2 φρούτα ή ένα κομμάτι κέικ μέχρι το μεσημεριανό γεύμα θα τους δώσουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται μέχρι το μεσημεριανό. Το μεσημέρι καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στα γεύματα (δείτε παρακάτω ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο).

Σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να τρώνε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι, 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά φαγητά και τις υπόλοιπες ημέρες άσπρο κρέας όπως κοτόπουλο ή άλλο πιάτο με βάση τα ζυμαρικά.

Τα οικογενειακά γεύματα θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να απολαμβάνουν ποικιλία τροφίμων.

   

Τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων

Για να καλύψουν τα παιδιά τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά χρειάζεται να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες είναι:

 


Ψωμί, άλλα δημητριακά και πατάτες
Είναι καλό η διατροφή του παιδιού να στηρίζεται σε αυτή την ομάδα τροφίμων. Προτιμήστε να δώσετε στο παιδί σας ολικής άλεσης προϊόντα τις περισσότερες από τις μισές φορές.

 Φρούτα και λαχανικά
Προσπαθήστε να δώσετε στο παιδί σας 5 μερίδες από ποικιλία φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Μία μερίδα μπορεί να είναι:

  • 1 μέτριου μεγέθους φρούτο όπως μπανάνα/μήλο/πορτοκάλι
  • 2 μικρού μεγέθους φρούτα όπως βανίλιες 10-15 ρώγες σταφύλι/κεράσια/μούρα
  • 1 μπολ δημητριακών φρέσκια σαλάτα
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα λαχανικά όπως αρακάς
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα όσπρια όπως φασόλια (αν φάει παραπάνω μετράνε πάλι σαν 1 μερίδα)
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες/βερίκοκα
  • 1 μικρό ποτήρι φυσικός χυμός (αν πιεί παραπάνω μετράει πάλι σαν 1 μερίδα)

Τα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια φράουλες και λεμόνια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές τροφές όπως οι φακές και τα φασόλια, για αυτό είναι καλή ιδέα να δίνουμε στα παιδιά ένα φρέσκο χυμό ή κάποιο από αυτά τα φρούτα μετά από ένα γεύμα με όσπρια ή να προσθέτουμε λεμόνι αν τους αρέσει για παράδειγμα σε σούπα με φασόλια ή σαλάτα με μαυρομάτικα.

        Τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό μικρό-γεύμα για τα παιδιά. Δοκιμάστε να τα κόψετε σε κομμάτια στο μέγεθος μίας μπουκιάς για να είναι πιο ελκυστικά.

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και εναλλακτικά
Δίνετε στα παιδιά σας τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα όπως για παράδειγμα 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 ποτήρι γάλα ή 1 σπιρτόκουτο τυρί. Οι ποικιλίες με μειωμένα λιπαρά (όχι χωρίς λιπαρά σε αυτή την ηλικία) έχουν συνήθως την ίδια ποσότητα σε ασβέστιο και στις περισσότερες βιταμίνες.

        Δοκιμάστε να τους προσφέρετε γάλα με δημητριακά, ή γιαούρτι με μέλι και φρούτα/ξηρούς καρπούς, τοστ ή σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά.

Κρέας, ψάρι και εναλλακτικά
Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας και τα ψάρια είναι καλές πηγές σιδήρου. Τα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι επίσης πηγές σιδήρου.

        Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών, είναι απαραίτητο λοιπόν σε καθημερινή βάση να περιλαμβάνουμε τρόφιμα από αυτή την ομάδα στο διαιτολόγιο των παιδιών.

Τα λιπαρά ψάριά όπως οι σαρδέλες, ο γαύρο, το σκουμπρί, ο σολομός κ.α. είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, και ενδείκνυται να δίνουμε στα παιδιά 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

        Aποφύγετε να δώσετε στα παιδιά ξιφία συχνά, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Λιπαρά/με ζάχαρη τρόφιμα και ποτά
Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη όπως τα μπισκότα, τούρτες, σοκοφρέτες, πατατάκια κ.α. δίνουν πολύ ενέργεια στα παιδιά χωρίς όμως να περιέχουν πολλές βιταμίνες.

        Μπορούμε να τα προσφέρουμε γλυκά σε μικρές ποσότητες στα παιδιά στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, αλλά όχι στην θέση υγιεινών σνακ.

Χρησιμοποιείτε μόνο λίγο βούτυρο στο μαγείρεμα ή πάνω στο ψωμί. Προτιμήστε το μαγείρεμα με ελαιόλαδο καθώς έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες, ή καλύτερα προσθέστε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος. Αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε το ψήσιμο στο φούρνο, στο γκριλ, το βράσιμο ή καλύτερα στον ατμό.

Υγιεινά ποτά
Τα καλύτερα ποτά για τα παιδιά είναι το νερό και το γάλα αφού δεν βλάπτουν το δόντια τους. Οι χυμοί είναι όξινοι και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί έχουν φυσικά σάκχαρα, είναι καλό λοιπόν να τους προσφέρουμε στα παιδιά με τα γεύματα ή να τους αραιώνουμε με νερό.

Το σύνολο των υγρών που τα παιδιά χρειάζονται σε καθημερινή βάση ποικίλλει ανάλογα με τον καιρό, την φυσική τους δραστηριότητα και τις τροφές που καταναλώνουν. Μία καλή ιδέα είναι να προσφέρετε στα παιδιά ένα ποτήρι νερό ή γάλα ή χυμό με κάθε γεύμα και ένα ανάμεσα στα γεύματα. Προσφέρετέ τους περισσότερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή όταν κάνουν έντονη φυσική δραστηριότητα.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα με καφεΐνη μαζί με τα γεύματα καθώς η καφεΐνη εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

 

  Ενδεικτικό Εβδομαδιαίο Πλάνο Διατροφής για Παιδιά

 Πρωινό   

 1 ποτήρι γάλα και 1 κομμάτι κέικ ή 1 μπολ γάλα με δημητριακά

 Πρόγευμα

Τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά ή φρούτα

 Μεσημεριανό

Δευτέρα
1 μερίδα φασολάκια λαδερό, 1-2 φέτες ψωμί και 2-3 σπιρτόκουτα τυρί

 

Τρίτη
1 μερίδα κοτόπουλο ψητό στο φούρνο με πατάτες και σαλάτα εποχής

 

Τετάρτη
1 μερίδα ψάρι πλακί, 1-2 φέτες ψωμί και σαλάτα εποχής

 

Πέμπτη
1 μερίδα μακαρόνια με κιμά και τυρί, και σαλάτα εποχής

 

Παρασκευή
1 μερίδα φακές, 1 φέτα ψωμί και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι μετά το φαγητό

 

Σάββατο
1 μερίδα ψάρι ψητό, σαλάτα εποχής και 1-2 φέτες ψωμί

 

Κυριακή
1 μερίδα μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ψητά, σαλάτα εποχής και 1 φλ. ριζότο με λαχανικά

 Απογευματινό   

Φρουτοσαλάτα με διάφορα φρούτα εποχής, μέλι και ξηρούς καρπούς ή smoothie φρούτα εποχής και γάλα

 Βραδινό   

Μικρή μερίδα από το μεσημεριανό
ή 2 κομμάτια σπιτική πίτσα με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά και 1 ποτήρι γάλα
ή ομελέτα με 2 αβγά και τυρί, σαλάτα εποχής και 1-2 φέτες ψωμί
ή γάλα με δημητριακά

 Συμπληρωματικά

1 κομμάτι καρυδόπιτα ή 1 παγωτό όποτε θέλετε

 


    Τι να αποφεύγει το παιδί στην διατροφή του;

Προσοχή στο αλάτι
Η μέγιστη ποσότητα αλατιού που τα παιδιά ενδείκνυται να παίρνουν είναι:

4-6 χρονών – 3γρ. την ημέρα

7-10 χρονών – 5γρ. την ημέρα

Πάνω από 11 χρονών – 6γρ. την ημέρα

        Δεν χρειάζεται να προσθέτετε αλάτι στα φαγητά του παιδιού σας. Σκεφτείτε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι 6γρ. Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν όπως το ψωμί, τα δημητριακά κ.α. καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αλάτι.

Με μέτρο τα γλυκά

Προσφέρετε στα παιδιά γλυκά περιστασιακά ή σε μικρές ποσότητες κατά τέτοιο τρόπο που να αποτελούν μόνο μικρό μέρος της διατροφής τους. Προσοχή στη συχνή κατανάλωση γλυκών ανάμεσα στα γεύματα γιατί μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Προτιμήστε γλυκά με γάλα και λίγη ζάχαρη και λιπαρά.

        Εάν στο παιδί σας αρέσουν πολύ τα γλυκά καθιερώστε μία ‘ημέρα γλυκού’ την εβδομάδα ή επιτρέψτε του να τρώει γλυκά τα σαββατοκύριακα.

Υγιές σωματικό βάρος
Εάν ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής όπως περιγράψαμε παραπάνω και να αθλούνται τακτικά, οι πιθανότητες είναι ότι θα έχουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Εάν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας μπορείτε να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας ή να απευθυνθείτε σε ένα κλινικό διαιτολόγο για εξατομικευμένη διατροφική αγωγή.

    Τελευταία…
Είναι καλή ιδέα να πηγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια, να σας βοηθάνε με το μαγείρεμα και να συζητάτε μαζί τους για ποιο λόγο είναι σημαντικό να τρέφονται υγιεινά. Με αυτό τον τρόπο θα τους δώσετε την ευκαιρία να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να θέσουν τα θεμέλια για καλή υγεία.

 ΠΗΓΗ FitDiet.gr

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες των γονέων, σχετικά με τη διατροφή των παιδιών.

 

1.    Πόσο σημαντικό είναι το γάλα στην παιδική διατροφή;

Το γάλα παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού. Πολλά παιδιά όμως σήμερα αποφεύγουν να πίνουν γάλα ή πίνουν ποσότητες χαμηλότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Γιατί το γάλα είναι σημαντικό;

Κυρίως για το ασβέστιο που περιέχει. Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται στα κόκκαλα και στα δόντια. Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στους ιστούς και στα υγρά του σώματος και χρησιμοποιούνται στη δομή των κυττάρων και σε άλλες λειτουργίες. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, κάνει τα κόκκαλά του πιο γερά, αποτελεί ασπίδα για γερά δόντια και προστατεύει από την οστεοπόρωση. Η ποσότητα του ασβεστίου που λαμβάνει το παιδί καθημερινά, θα επηρεάσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή του. Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή του.

Πόσο γάλα χρειάζεται ένα παιδί καθημερινά;

Οι ανάγκες σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Για παράδειγμα, ένα παιδί 7 ετών χρειάζεται περίπου 800 mg ασβεστίου καθημερινά, ενώ στην ηλικία των 15 χρειάζεται 1300 mg. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 2-3 και 4 ποτήρια γάλα αντίστοιχα. Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από γιαούρτι ή τυρί, καθώς και τα 3 αυτά προϊόντα είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου.

Είδος γάλακτος

Υπάρχουν διάφορα είδη γάλακτος, ωστόσο το πιο συνηθισμένο και προτιμώμενο είναι το αγελαδινό. Πολλά παιδιά προτιμούν το σοκολατούχο ή ρίχνουν μέσα κακάο, ζάχαρη κτλ. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία του γάλακτος διότι είτε μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό (κακάο), είτε αυξάνονται οι θερμίδες του (ζάχαρη). Επιπλέον, όταν το γάλα είναι πλήρες σε λιπαρά, έχει αυξημένες θερμίδες και μάλιστα επειδή η πηγή του λίπους είναι ζωική, δεν προάγει την υγεία. Εάν κάποιο παιδί έχει πρόβλημα βάρους, επιβάλλεται να επιλέγει το χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Η καλύτερη επιλογή είναι να πίνουν τα παιδιά γάλα χαμηλό σε λιπαρά (μετά την ηλικία των 2 ετών), χωρίς προσθήκη κακάο ή ζάχαρης. Εάν το παιδί δεν αρέσκεται στη γεύση του γάλακτος, μπορεί να το πίνει σε μορφή μιλκσέικ (στο μπλέντερ με διάφορα φρούτα), με δημητριακά πρωινού, ή με λίγο μέλι. Εάν το παιδί έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα, θα πρέπει να καταφύγει σε άλλες πηγές ασβεστίου.

 

Γάλα για μια ζωή…

Η κατανάλωση γάλακτος (χαμηλού σε λιπαρά 1-2%) στην ενήλικη ζωή συμβάλλει στην προστασία από την οστεοπόρωση, στην πρόληψη της παχυσαρκίας, και σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρτηριακής πίεσης, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν όμως το παιδί δεν έχει μάθει να πίνει όσο γάλα χρειάζεται ή σταδιακά μειώσει και αφαιρέσει εντελώς το γάλα από τη διατροφή του, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πίνει γάλα ούτε και σαν ενήλικας. Γι αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν γάλα, και να δίνουν βαρύτητα στην ποσότητα που χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία.

ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr

 

2.    Πως θα αγαπήσουν τα παιδιά τα λαχανικά ;

Τα παιδιά σας δεν καταναλώνουν λαχανικά; Οι επιστήμονες προτείνουν να τους δώσετε διαφορετικά ονόματα!

Σε μια πρόσφατη έρευνα, δόθηκαν σε 186 τετράχρονα παιδιά, κάποιες ημέρες στο μεσημεριανό τους γεύμα καρότα και άλλες ημέρες καρότα τα οποία μετονόμασαν σε ‘καρότα όρασης ακτίνων Χ’.

Το αποτέλεσμα ήταν η κατανάλωση διπλάσιας ποσότητας από τα ‘καρότα όρασης ακτίνων Χ’. Μάλιστα η μελέτη έδειξε πως η θετική επίδραση του νέου ονόματος στην κατανάλωση των τροφίμων από τα παιδιά, συνεχιζόταν ακόμα και όταν πια τα τρόφιμα δεν μετονομάζονταν.

 Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα καρότων ακόμα και όταν οι ερευνητές δεν τους τα παρουσίαζαν σαν ‘καρότα όρασης ακτίνων Χ’ αλλά σαν απλά καρότα.

Η έρευνα, παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Σχολικής Διατροφής στην Ουάσιγκτον. ‘Ονόματα από κόμικς ή αστεία ονόματα φαίνεται να κάνουν τα τρόφιμα φιλικότερα στα παιδιά’ ισχυρίζεται ο επιφανής συγγραφέας του Πανεπιστημίου του Κορνέλ Brian Wansink και συνεχίζει, λέγοντας πως ‘ακόμη και 'δύναμη μπιζελιού' ή 'δέντρα μπρόκολου δεινοσαύρων’, μπορεί να είναι αστεία ονόματα τροφίμων, τα οποία να κάνουν τα παιδιά να σκεφτούν ότι είναι πιο διασκευαστικό να τα καταναλώσουν. Και φαίνεται πως η επίδραση αυτή συνεχίζεται ακόμη και την επόμενη ημέρα’.

Η παραπάνω έρευνα μπορεί να πραγματοποιήθηκε σε παιδικούς σταθμούς, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι ίδια τεχνάσματα μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία και στο σπίτι. ‘Το χρησιμοποιώ αυτό στα παιδιά μου’ δηλώνει ένας από τους ερευνητές, ο Collin Payne ‘οτιδήποτε φαγητό ερεθίζει την φαντασία τους φαίνεται να ερεθίζει και την επιθυμία κατανάλωσής του’.

ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr

3.    Λάθη γονέων στην διατροφική συμπεριφορά των παιδιών

Οι γονείς διαβάζουν, ενημερώνονται και προσπαθούν για να δώσουν, στο παιδί τους, τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας σωστή διατροφικής συμπεριφοράς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουν οι γονείς και μπορεί να επηρεάσουν με λάθος τρόπο τη στάση των παιδιών τους απέναντι στο φαγητό. 

1.      «Καθάρισε το πιάτο σου». Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν.
Τα παιδιά ακολουθούνε τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού. Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση τη πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες. Τι να κάνετε: Μην ενθαρρύνετε το παιδί "να αδειάζει" το πιάτο του. Βάλτε στο παιδί σας μικρές προς μέτριες μερίδες (με εξαίρεση τα λαχανικά)

2.      "Φάε τις φακές και μετά θα σου δώσω παγωτό". Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό κι οι γονείς πολλές φορές ακολουθούν το δρόμο της "εξαγοράς".
Δυστυχώς αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο. Τι να κάνετε: Μην συνδέετε το γλυκό με τ’ άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε σαν το θησαυρό στο τέλος του λαβυρίνθου.

3.      Πλήρες απαγορευτικό στα γλυκά. Αυτή είναι μια ακραία και λάθος τακτική.
Μελέτες δείχνουν πως όταν απαγορεύουμε στα παιδιά την κατανάλωση των γλυκών, τότε αυξάνεται η επιθυμία τους γι αυτά κι είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσουν χωρίς μέτρο όταν τα βρουν μπροστά τους. Τι να κάνετε: Προσπαθήστε τα επιδόρπια να μην ξεπερνούν τις 150 Kcal (2 μπισκότα, 1 απλό παγωτό). Επιλέξτε γλυκά με βάση το γάλα και τα φρούτα.

4.      Συχνή προσφορά φαγητού. Οι γονείς προσφέρουν συνεχώς φαγητό στα παιδιά την ώρα του διαβάσματος ή του παιχνιδιού για να έχουν ενέργεια. Το διαρκές τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην αδιαφορία σχετικά με το γεύμα ή το δείπνο και δύσκολα θα δοκιμάσουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα. Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός γευμάτων. 3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ . Το ένα γεύμα από το άλλο να μην γίνεται σε διάστημα μικρότερο των δυο ωρών.

5.      Μη βάζετε το παιδί σας να καταναλώνει υγρές θερμίδες. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στο Pediatrics αναφέρει ότι σήμερα τα παιδιά λαμβάνουν το 10-15% της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης από ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη (όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ροφήματα και φρουτοποτά) καθώς και φρουτοχυμούς. Τα τελευταία 10 χρόνια, η μέση ημερήσια θερμιδική κατανάλωση από αυτά τα ροφήματα αυξήθηκε από 242 θερμίδες σε 270 θερμίδες και συνεχίζει να αυξάνεται. Τα περισσότερα από αυτά τα ποτά μας δίνουν άδειες θερμίδες, δηλαδή μας δίνουν θερμίδες χωρίς να μας προσφέρουν άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον τα ροφήματα αυτά, εκτός της μεγάλης τους θερμιδικής πυκνότητας, δεν υποκινούν τους ίδιους μηχανισμούς που επιφέρουν τον κορεσμό όπως η στέρεα τροφή. Με λίγα λόγια τα παιδιά σας παίρνουν άδειες θερμίδες, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση βάρους. Τι να κάνετε: Μην αγοράζετε για το σπίτι σας τέτοια ροφήματα και προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί σας τους λόγους. Μα πρώτα απ’ όλα δείξτε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα.

ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr

 

4.    Ποιο το σωστό κολατσιό στο σχολείο ;

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα. Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για ανάπτυξη, μακροπρόσθεσμα, διαφόρων προβλημάτων υγείας. Μην ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη, κατά την οποία σχηματίζεται ο αριθμός των λιποκυττάρων που θα έχει το άτομο και ως ενήλικας. Κατά συνέπεια, ένας μαθητής που πάσχει από παιδική παχυσαρκία πιθανότατα θα ταλαιπωρείται με το βάρος του και ως ενήλικας και παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητές του να εμφανίσει προβλήματα όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά μετέπειτα στην ζωή του.

Επίσης, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετές φορές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως πχ αβιταμινώσεις) οι οποίες εμφανίζονται ως μια γενική αδυναμία, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα λιγότερη αντοχή και διάθεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μια ελλειπής διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέριση της σωματικής αναπτυξης ενός παιδιού. Το σίγουρο είναι ότι οι κακές διατροφικές επιλογές, λόγω της αυξημένης ενέργειας και της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν, επηρρεάζουν το βάρος και την υγεία των δοντιών στα παιδιά και συνιστάται προσοχή.

Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση:

Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:

  • διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
  • αναπληρώσει τις καθημερινές ‘φθορές’ με παραγωγή νέων κυττάρων
  • αντεπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
  • αναπτυχθεί
  • δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά

Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;

Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Πιο συγκεκριμένα υπαρχούν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνιστάται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής:

  • Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
  • Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
  • Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
  • Ομάδα λαχανικών και φρούτων
  • Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)

Αναλυτικότερα, το διαιτολόγιό του μπορεί να περιλαμβάνει:

  • μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
  • 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα)
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα)
  • 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια
  • 2 φορές την εβδομάδα ψάρι
  • 3-4 αυγά
  • 1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο
  • ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις
  • ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.

Υγιεινό και ελκυστικό κολατσιό στο σχολείο:

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;

Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.


Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό-Τα οφέλη του κολατσιού:

  • Καλύτερη συγκέντρωση
  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Περισσότερη ενέργεια
  • Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)

Τι να επιλέγουμε;

Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:

  • Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
  • Σταφιδόψωμο
  • Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
  • Μπάρες δημητριακών
  • Μπισκότα τύπου digestive
  • Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
  • Σπιτικό κέικ
  • Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
  • Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή / και ασβέστιο
  • Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
  • Ξηροί καρποί
  • Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού
  • Ζελέ με φρέσκα φρούτα
  • Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
  • Ψωμί με ταχίνι και μέλι

Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού

Αντίθετα από τις παραπάνω προτεινόμενες επιλογές κολατσιού, υπάρχουν και εκείνες που συνιστάται να αποφεύγονται για τακτική κατανάλωση. Τέτοιες αποτελούν όσες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της ολικής και της ‘κακής’ χοληστερόλης και trans λιπαρά, μια άλλη κατηγορία λιπαρών ακόμη πιο επιβλαβή (τα οποία παράλληλα με τις δράσεις των κορεσμένων, μειώνουν και τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερόλης. Trans λιπαρά οξέα υπάρχουν στο λίπος του μοσχαριού, στο βούτυρο και στο λίπος του γάλακτος, αλλά και στις τηγανιτές πατάτες. Τα μπισκότα που παρασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια περιέχουν 3%-9% trans λιπαρά οξέα, ενώ πολλά είδη πρόχειρου φαγητού (fast food, snack) περιέχουν από 8%-10% trans λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι και η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο σνάκ του κολατσιού. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών. Παράλληλα, είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν ‘κενές’ θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτείνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία). Για το λόγο αυτό παραδείγματα λανθασμένων επιλογών για το σνακ του κολατσιού είναι τα παρακάτω, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται συχνά, αλλά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα:

  • Έτοιμες τυρόπιττες, λουκανικόπιττες κτλ
  • Σοκαλατένια σνακς
  • Κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας
  • Γαριδάκια
  • Πατατάκια
  • Σάντουιτς με παχιά αλλαντικά (σαλάμι αέρος, μορταδέλλα, μπέικον)
  • Μπισκότα γεμιστά
  • Αναψυκτικά
  • Ντόνατς
  • Λουκουμάδες
  • Γκοφρέτες
  • Παγωτό

 

ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr